Ta zupa to tani i naturalny antybiotyk w płynie. To u mnie obowiązkowy obiad tej jesieni
Mój obiadowy „must have” w sezonie jesiennym to zupa czosnkowa. Uwielbiam ją nie tylko za cenne właściwości i wspaniały smak. Ma też wiele innych zalet. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Nie wymaga też dużej liczby składników. Wystarczy parę łatwo dostępnych produktów, które z łatwością znajdziesz w każdym większym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Prawdopodobnie masz je już u siebie w kuchni.
Jak zrobić rozgrzewającą zupę na jesień?
Przygotowanie tego przysmaku jest banalnie proste, przy czym wcale nie musisz trzymać się ściśle wskazanego niżej przepisu. możesz go dowolnie modyfikować zgodnie ze swoimi potrzebami i oczekiwaniami. Jeśli chcesz na przykład, by zupa zyskała bardziej wyrazisty, smak i aromat, podsmaż czosnek razem z cebulką. Możesz też śmiało dorzucić więcej ząbków. Wszystko zależy tak naprawdę od twoich indywidualnych preferencji.
Jeżeli natomiast nie masz pod ręką serka mascarpone, sięgnij po serek topiony albo śmietankę kremówkę. Doskonale sprawdzi się też żółty ser. Pamiętaj jednak, by wybrać ten dobrej jakości. Nie zapomnij o przyprawach. Z czosnkiem świetnie będzie komponować się nie tylko kminek, tymianek, sól czy pieprz, ale także imbir i chili. Te składniki zadziałają rozgrzewająco. Pomogą uporać się z chłodem panującym na zewnątrz.
Przepis: Zupa czosnkowa
Syci, rozgrzewa i świetnie smakuje.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- litr bulionu
- 2 główki czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła klarowanego
- tymianek
- kminek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz ziemniaki, usuń z nich „czarne oczka” i pokrój je w kostkę.
- Podsmażanie cebuliObierz i posiekaj cebulę. Rozgrzej masło i oliwę w garnku. Następnie podsmaż cebulę. Powinna się tylko lekko zeszklić.
- Łączenie składnikówGdy cebula się zeszkli, do garnka dodaj bulion. Dodaj ziemniaki i doprowadź całość do wrzenia. Następnie przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na minimalnej mocy palnika przez 15 minut.
- Wykańczanie zupyGdy upłynie kwadrans, dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Możesz też wrzucić je w całości. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodaj serek mascarpone i przyprawy. Gotową zupę zmiksuj na gładką masę.
Wskazówka: Zupę świetnie smakuje w połączeniu z podpiekaną bagietką lub grzankami.
Jak działa zupa czosnkowa?
Główny składnik zupy, czyli czosnek, jest uznawany za naturalny antybiotyk. Działa bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie. Dzięki temu wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i pomaga mu walczyć z infekcjami i szkodliwymi drobnoustrojami. Wykazuje też silne właściwości antyoksydacyjne. Wymiata nadmiar wolnych rodników z organizmu, zapobiega uszkodzeniu komórek i spowalnia procesy starzenia. Pozytywnie wpływa też na układ sercowo-naczyniowy. Uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, zmniejsza poziom „złego cholesterolu” i obniża ciśnienie tętnicze. Tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia wielu chorób, między innymi miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.